ویتامین K محلول در چربی
ویتامین ها به دو گروه کلی ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول در چربی تقسیم می شوند. ویتامین های محلول در چربی قابل حل در آب نیستند و در عوض هنگامی که با چربی مصرف می شوند جذب بهتری دارند.
ویتامین های محلول در چربی پس از جذب در بدن ،در کبد و بافت های چرب ذخیره می شوند. بدن می تواند این ویتامین ها را برای استفاده در آینده ذخیره کند.
ویتامین های محلول در چربی عبارتند از:
–ویتامین A
–ویتامین D
–ویتامین E
–ویتامین K
هر کدام از این ویتامین ها کارکردهای متفاوتی در بدن دارند. افراد در هر سنی به مقادیر مشخصی از این ویتامین ها نیاز دارند و در صورتی که این ویتامین ها از طریق تغذیه تامین نشوند فرد باید مکمل مناسب مصرف کند.
بیشتر بخوانید: ویتامین ها و مواد معدنی از A تا Z
با وجود اینکه کمبود ویتامین های محلول در چربی مشکلات متعددی برای سلامت فرد و عملکرد مناسب برخی از ارگان های بدن ایجاد می کند، اما مصرف بیش از اندازه این ویتامین ها نیز فرد را دچار مشکلات و عوارض می کند.
در ادامه در مورد ویتامین K، عملکرد آن، مقدار مصرف و … اطلاعاتی داده شده است.
ویتامین K
مهم ترین وظیفه ویتامین K در بدن کمک به انعقاد خون است. این عملکرد ویتامین K از خونریزی زیاد ناشی از یک جراحت ساده جلوگیری می کند و مانع از دست رفتن خون زیاد به دلیل جراحات میشود. ویتامین K انواع مختلفی دارد.
دو گروه عمده آن عبارتند از:
-ویتامین k-1 که در منابع گیاهی یافت می شود.
-ویتامین k-2 که در منابع حیوانی یافت می شود.
همچنین برخی از انواع ویتامین k که به صورت صناعی توسط انسان ساخته شده نیز وجود دارد.
عملکرد ویتامین K
همان طور که ذکر شد مهم ترین وظیفه ویتامین K در بدن کمک به انعقاد خون است. علاوه بر این ویتامین K به بعضی دیگر از عملکردهای بدن نیز کمک می کند که برخی از آنها عبارتند از:
– کاهش خطر بیماریهای قلبی
– سلامت استخوان ها
– تنظیم ساخت کلسیم در خون
منابع ویتامین K
ویتامین K در برخی از منابع غذایی گیاهی و حیوانی دیده می شود که برخی از منابع غنی آن شامل موارد زیر است:
کلم- جگر- اسفناج- جعفری- کره- زرده تخم مرغ
میزان مصرف ویتامین K
برخلاف سایر ویتامینهای ذکر شده (ویتامین D و E وA) میزان مصرف ویتامین K مقدار مشخصی نداردو با اصطلاح، مقدار کافی، عنوان میشود. یعنی شواهد کافی برای تعیین مقدار دقیق مصرف ویتامین K وجود ندارد و تنها به مقادیری که برای بدن کافی به نظر می رسد اشاره می گردد.
برخی از مقادیر کافی ویتامین K بر حسب سن عبارتند از:
– نوزادان تا 6 ماه 2 میکروگرم
– نوزادان 7 تا 12 ماه دو و نیم میکروگرم
– کودکان 1 تا 3 سال 30 میکروگرم
– کودکان 4 تا 8 سال 55 میکروگرم
– کودکان 9 تا 13 سال 60 میکروگرم
– نوجوانان 14 تا 18 سال 75 میکروگرم
– زنان بالغ 90 میکروگرم
– مردان بالغ 120 میکروگرم
کمبود ویتامین K
ویتامین K به اندازه ویتامین های A و D در بدن قابل ذخیرهسازی نیست. همین مسئله باعث میشود فرد به سرعت دچار کمبود این ویتامین شود. کمبود ویتامین K میتواند باعث ایجاد خونریزی بیش از حد در فرد شود. علاوه بر این ویتامین K نقش مهمی در استحکام و تراکم استخوان ها دارد و بنابراین کمبود این ویتامین میتواند منجر به کاهش دانسیته استخوان ها و مستعد شدن آنها در برابر شکستگی شود.
مصرف بیش از حد مجاز ویتامین K
هیچ گاه مصرف بیش از اندازه منابع خوراکی ویتامین K باعث مسمومیت نمی شود. اما گاهی اوقات استفاده از نوع صناعی این ویتامین که به ویتامین K-3 شهرت دارد ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در فرد شود. به طور کلی ویتامین k جزو ویتامین هایی است که به ندرت باعث مسمومیت می شود.
اولین دیدگاه را ثبت کنید