ویتامین K محلول در چربی

دکتر پگاه فلاح کهن
19 مهر, 1403
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه

ویتامین ها به دو گروه کلی ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول در چربی تقسیم می شوند. ویتامین های محلول در چربی قابل حل در آب نیستند و در عوض هنگامی که با چربی مصرف می شوند جذب بهتری دارند.
ویتامین های محلول در چربی پس از جذب در بدن ،در کبد و بافت های چرب ذخیره می شوند. بدن می تواند این ویتامین ها را برای استفاده در آینده ذخیره کند.

ویتامین های محلول در چربی عبارتند از:
ویتامین A
ویتامین D
ویتامین E
ویتامین K
هر کدام از این ویتامین ها کارکردهای متفاوتی در بدن دارند. افراد در هر سنی به مقادیر مشخصی از این ویتامین ها نیاز دارند و در صورتی که این ویتامین ها از طریق تغذیه تامین نشوند فرد باید مکمل مناسب مصرف کند.

بیشتر بخوانید: ویتامین ها و مواد معدنی از A تا Z

با وجود اینکه کمبود ویتامین های محلول در چربی مشکلات متعددی برای سلامت فرد و عملکرد مناسب برخی از ارگان های بدن ایجاد می کند، اما مصرف بیش از اندازه این ویتامین ها نیز فرد را دچار مشکلات و عوارض می کند.
در ادامه در مورد ویتامین K، عملکرد آن، مقدار مصرف و … اطلاعاتی داده شده است.

ویتامین K
مهم ترین وظیفه ویتامین K در بدن کمک به انعقاد خون است. این عملکرد ویتامین K از خونریزی زیاد ناشی از یک جراحت ساده جلوگیری می کند و مانع از دست رفتن خون زیاد به دلیل جراحات می‌شود. ویتامین K انواع مختلفی دارد.

دو گروه عمده آن عبارتند از:
-ویتامین k-1 که در منابع گیاهی یافت می شود.
-ویتامین k-2 که در منابع حیوانی یافت می شود.
 همچنین برخی از انواع ویتامین k که به صورت صناعی توسط انسان ساخته شده نیز وجود دارد.

عملکرد ویتامین K
همان طور که ذکر شد مهم ترین وظیفه ویتامین K در بدن کمک به انعقاد خون است. علاوه بر این ویتامین K به بعضی دیگر از عملکردهای بدن نیز کمک می کند که برخی از آنها عبارتند از:
– کاهش خطر بیماری‌های قلبی
– سلامت استخوان ها
– تنظیم ساخت کلسیم در خون

منابع ویتامین K  
ویتامین K در برخی از منابع غذایی گیاهی و حیوانی دیده می شود که برخی از منابع غنی آن شامل موارد زیر است:
کلم- جگر- اسفناج- جعفری- کره- زرده تخم مرغ

میزان مصرف ویتامین K
برخلاف سایر ویتامین‌های ذکر شده (ویتامین D و E وA) میزان مصرف ویتامین K مقدار مشخصی نداردو با اصطلاح، مقدار کافی، عنوان می‌شود. یعنی شواهد کافی برای تعیین مقدار دقیق مصرف ویتامین K وجود ندارد و تنها به مقادیری که برای بدن کافی به نظر می رسد اشاره می گردد.

برخی از مقادیر کافی ویتامین K بر حسب سن عبارتند از:
– نوزادان تا 6 ماه 2 میکروگرم
– نوزادان 7 تا 12 ماه دو و نیم میکروگرم
– کودکان 1 تا 3 سال 30 میکروگرم
– کودکان 4 تا 8 سال 55 میکروگرم
– کودکان 9 تا 13 سال 60 میکروگرم
– نوجوانان 14 تا 18 سال 75 میکروگرم
– زنان بالغ 90 میکروگرم
– مردان بالغ 120 میکروگرم

کمبود ویتامین K
ویتامین K به اندازه ویتامین های A و D در بدن قابل ذخیره‌سازی نیست. همین مسئله باعث می‌شود فرد به سرعت دچار کمبود این ویتامین شود. کمبود ویتامین K می‌تواند باعث ایجاد خونریزی بیش از حد در فرد شود. علاوه بر این ویتامین K نقش مهمی در استحکام و تراکم استخوان ها دارد و بنابراین کمبود این ویتامین می‌تواند منجر به کاهش دانسیته استخوان ها و مستعد شدن آنها در برابر شکستگی شود.

مصرف بیش از حد مجاز ویتامین K  
هیچ گاه مصرف بیش از اندازه منابع خوراکی ویتامین K باعث مسمومیت نمی شود. اما گاهی اوقات استفاده از نوع صناعی این ویتامین که به ویتامین K-3 شهرت دارد ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در فرد شود. به طور کلی ویتامین k جزو ویتامین هایی است که به ندرت باعث مسمومیت می شود.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.